top of page
  • Tivadar Limbacher

Bevezetés a szemkamerás kutatásba - Eye tracking 101

Az eye tracking, vagyis a szemkövetés egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy pontosan megismerjék, hova néznek az emberek és miközben figyelik a környezetüket vagy használják a digitális eszközeiket. Ez a blogbejegyzés alapvető információkat nyújt az eye trackingről, annak működéséről és a technológia alkalmazásáról.


Az eye tracking technológia működése

A szemkövető rendszerek különböző technológiákra épülhetnek, de a leggyakoribb módszer az infravörös fény és kamera kombinációja. A rendszer először a szem pozícióját határozza meg, majd az infravörös fény segítségével felméri a szemgolyón lévő tükröződését. A kamera ezután rögzíti ezeket a reflexiókat, és a szoftver algoritmusa elemzi az adatokat: meghatározza a tekintet irányát és a fixációk, fókuszálások időtartamát.


Az eye tracking alkalmazásai

A szemmozgás-követés számos területen alkalmazható, többek között a pszichológiában, a marketingben, az ergonómiában és a felhasználói élmény kutatásában. Íme néhány példa az eye tracking alkalmazására:


Weboldalak és alkalmazások felhasználói élményének elemzése: A szemkövetés segítségével a tervezők és fejlesztők jobban megérthetik, hogyan használják a felhasználók az oldalaikat és alkalmazásaikat, és ennek alapján optimalizálhatják azokat.


Reklámhatékonyság és polc-optimizálás: Az eye tracker segítségével a marketingesek elemezhetik, hogy a reklámok és a termékek hogyan vonzzák a fogyasztók figyelmét, és ennek alapján optimalizálhatják a megjelenést és a polcelrendezést.


Neuromarketing: A szemkamera adatok segítségével a kutatók jobban megérthetik a fogyasztók döntéshozatali folyamatát, és ennek alapján hatékonyabb marketingstratégiákat dolgozhatnak ki.


Kognitív és pszichológiai kutatás: Az eye tracking adatok segítségével a pszichológusok és a kognitív tudósok elemezhetik a figyelmet, az észlelést és a gondolkodási folyamatokat.

Comments


bottom of page